Choď na obsah Choď na menu
 


Pes - psie plemeno bradáč

17. 4. 2012

aja.jpgSTATICKÝ OPIS PSIEHO PLEMENA BRADÁČ

Typickým znakom veľkého bradáča je dobromyseľnosť, vyrovnaná povaha a prirodzená inteligencia, je tiež veselý a temperamentný.  Svoju rodinu miluje a ťažko znáša dlhšie odlúčenia. S deťmi vychádza skvele. K cudzím ľuďom je však ostražitý a nedôverčivý, čo z neho robí výborného strážcu.

Veľký bradáč je silný pes vzbudzujúci rešpekt. Výška v kohútiku sa pohybuje v rozmedzí 60 - 70 cm, váha 30 - 42 kg. Priemerná dĺžka života je 11 - 13 rokov. Hlava je silná, podlhovastá a nemá výrazný vystupujúci výbežok medzitemenej kosti. Oči sú veľké, tmavé, oválne a smerujú dopredu, nad nimi je veľmi husté obočie. Nos je uhľovo čierny. Čeľuste sú silné, zhryz je nožnicový. Brada a fúzy sú dlhé a hrubé. Vysoko nasadené uši sú v tvare písmena V a sklopené sú dopredu. Krk je silný a svalnatý, plynule prechádzajúci do kohútiku. Ďalej nadväzuje rovný a pevný chrbát, krátke, silné bedrá a mierne zaoblená zadná časť. Chvost je ponechaný prirodzene dlhý, hore nesený. Ešte nedávno bolo možné chvost kupírovať, v súčasnej dobe je to zakázané. Končatiny sú silné a dobre osvalené, nesmú mať úzku pozíciu. Srsť veľkého bradáča je hrubá, hustá, drôtovitá, s hustou podsadou . Sfarbenie je buď čierne alebo korenie a soľ.

Na ubytovanie je Veľký bradáč nenáročný, je možné ho chovať celoročne vonku. Potrebujú veľké množstvo pohybu, preto sa skôr hodí pre športovo založených majiteľov. Je vhodné docházať s nimi na pravidelný výcvik alebo ich inak pracovne vyťažiť. Veľký bradáč je veľmi učenlivý a je možné trénovať s ním akýkoľvek kynologický šport (všestranný výcvik, športový výcvik, agility, frisbee, dog-dancing, coursing, záchranársky výcvik atď.)

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.