Choď na obsah Choď na menu
 


Kôň

17. 4. 2012

 

Kôň sprevádza človeka už odpradávna. V minulosti slúžil hlavne ako dopravný prostriedok, ale pomáhal aj pri práci na poliach alebo v lese. V dnešnej dobe sa uplatňuje hlavne na rekreačné jazdenie a šport.

Kone žijú takmer na celom svete. Existuje okolo 200 plemien koní a mnohé krížence. Najstarším plemenom je arabský plnokrvník(nazývaný aj arab). Jeho pôvod siaha až do roku 3000 pred naším letopočtom. Jeho výška v kohútiku dosahuje 140- 150 cm, hmotnosť 550- 600 kg. Sfarbený je do hneda, ryšava, niekedy až do čierna. Srsť je hodvábne lesklá. Hlava je krátka a veľmi ušľachtilá. mimoriadne veľké oči a nozdry. Medzi charakteristické znaky patrí jibbah- vypuklina medzi očami. Krk tvorí pôvabnú krivku, ktorá prechádza v zaoblený kohútik. Širokú a svalnatú hruď dopĺňa krátky, mierne vypuklý chrbát. Silné nohy s výraznými šľachami umožňujú ľahký a pružný krok. Arab pri pohybe nesie chvost vysoko v oblúku. Kone majú veľmi dobre vyvinuté zmysly, najmä zrak, sluch, hmat a čuch. Medzi ich dobré vlastnosti patrí odvaha, mierna povaha, inteligencia a húževnatosť. Typickou vlastnosťou koní je stádový inštinkt. Jedince vytvárajú stádo, v ktorom sa ochraňujú, a preto nie sú také zraniteľné, ako keď sú osamotené. Kone komunikujú hlasom, ale aj pohybom tela. Reč tela tvoria pohyby ušníc, pyskov, nozdier či chvosta.

Myslím si že aj v 21. storočí má kôň miesto v našom živote. Arabský plnokrvník je pre svoju vytrvalosť, parkúrové schopnosti a výbornú plemenitbu veľmi obľúbený u jazdcov aj chovateľov.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Kone

(Meria Son, 15. 3. 2017 13:41)

Su velmi krasne zvierata a tiez velmi uslachtile zvierata ved to vsetko si mozte precitat v tomto texte.

kôň

(kristina, 11. 12. 2016 12:05)

mohli by ste to dat čierne písmená tie žltokriklave su hrozne

staticki opis kon

(kiara, 8. 6. 2015 16:34)

Nemohli bi vimisliet nieco na mustanga? Pane boze kto to vimislel debil nema urcite svojho kona ja ihc mam 1223. Bez urazki a bez vichvalovania .♥kone♥

Blbost

(Patrícia, 25. 2. 2015 15:18)

Ked to chcem kopírovať nejde mi to alebo ked to chcem tlacit.Je to sprosté.